Don't let your dreams, 
just be dreams

Berlinda A. Reurink

- medium

Maar....ik ben zo gevoelig...

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, komen om inzicht in een bepaalde situatie te krijgen, inzicht in zichzelf of inzicht in het handelen van iemand anders. Omdat men vast loopt, niet weet hoe met de situatie om te gaan, niet wetende wat met zichzelf aan te moeten. Veel mensen die een afspraak plannen in mijn praktijk, hebben vaak al langere tijd met een bepaalde situatie geworsteld, hebben er al zelf een idee bij, maar hebben nog een duwtje in de rug nodig of zijn op zoek naar bevestiging.

Er komen mensen bij mij in de praktijk die zichzelf heel bewust zijn van hun eigen gevoeligheid en er zijn mensen die heel gevoelig zijn, maar zich daar niet bewust van zijn. En daarin zit een enorm groot verschil...

De mensen die ´onbewust hooggevoelig´ zijn, zoeken vaak de ´fout´of het probleem bij zichzelf.

De mensen die ´bewust hooggevoelig´zijn, leggen de verantwoordelijkheid vaak buiten zichzelf. Van deze groep hoor ik heel vaak:´jamaar....ik kan er niks aan doen, want ik ben zo gevoelig`. Ook hoor ik deze groep vaak zeggen:´eh...ik kan dat niet want ik heb HSP*...´ HSP heb je niet, HSP ben je. En dat is een erg groot verschil! Er wordt door deze groep vaak diagnoses gesteld, etiketten geplakt: "mijn partner, vader, werkgever etc. is narcistisch, hij kwetst mijn telkens weer!". Als iemand jou raakt, heeft het vooral te maken met het ´betrekken op jezelf´, waar een HSPer erg goed in is. De mensen die ´onbewust hooggevoelig´ is, zoekt vaker bij zichzelf waarom het zo raakt wat de ander zegt, dan met de vinger naar een ander te wijzen. Wat ook een veelgehoorde term is, is:´Hij/zij zuigt mij helemaal leeg´. Heel vervelend als een persoon je zoveel energie kost, maar de ander is zich daar niet van bewust. Een ander denkt niet:´zo, nu ga ik eens even zijn/haar energie leegzuigen!´. Het is ons eigen onvermogen, onze eigen verantwoordelijkheid om met andere energieen dan onze eigen energie om te kunnen gaan. Het niet nemen van eigen verantwoordelijkheid, is zwaarder dan omgaan met hooggevoeligheid. Neem het heft in eigen hand! Maak keuzes die jou verder brengen! Het nemen van eigen verantwoordelijkheid, betekent dat je de regie over je eigen leven behoud, en het niet uit handen geeft. Niemand is verantwoordelijk voor jouw gevoel...behalve jijzelf.

Persoonlijk vind ik hooggevoelig zijn een kado dat het leven mij gegeven heeft. Doordat je heel veel aanvoelt, ben je vaak voorbereid op iets wat gaat komen, je intuitie had je al een signaal gegeven. Je voelt mensen aan, kunt van daaruit emphaties reageren. Je kunt bij de ander het verdriet achter een glimlach zien en daarop inspelen. Je voelt niet alleen verdriet van de ander, maar ook blijdschap en geluk. Het betekent soms ook dat je geheimpjes moet kunnen bewaren; soms weet je eerder dat iemand zwanger is dan dat degene het zelf weet. Soms weet je ook minder leuke geheimen, daar blijf je van af... Integriteit is een groot goed.

 

*High Sensitive Person

hoogevoelig blog