Don't let your dreams, 
just be dreams

Berlinda A. Reurink

- medium

Vrijheid in 2020

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd na een oorlog van 5 jaar. in die 5 jaar zijn er veel slachtoffers gevallen (ruim 198000). Er waren bombardementen, deportaties, mensen werden vergast, mensen verloren hun dierbaren.  De winter van 44/45 was een hongerwinter waarin 20.000 mensen omkwamen van de honger. Mensen vreesden 5 jaar lang voor hun leven en dat van hun dierbaren. Er vochten en sneuvelden mensen voor onze vrijheid...

 
En nu, 75 jaar later, worden we in de greep gehouden door het coronavirus en vragen velen zich af: Wat is vrijheid...
Wij waren gewend om te kunnen gaan en staan waar we wilden,  we gingen naar ons werk, kinderen gingen naar school, we gingen uit, we maakten reizen of gingen weekendjes weg. Sinds een week of acht kan dit niet meer... we zitten in een intelligente lockdown. We kunnen niet gaan en staan waar we willen,velen werken vanuit huis, kinderen volgen online-lessen, we kunnen niet uit, er kan niet gereisd worden, de horeca zit dicht, kappers mogen niet knippen en zo zijn er nog veel meer dingen waar we aan gewend waren en die nu (tijdelijk) niet mogelijk zijn. Maar we zijn vrij, vrij van oorlog, vrij van bombardementen, vrij van een hel die niet wij, maar onze voorouders wel hebben gekend.
 
Voordat het Corona-virus toesloeg in Nederland, wilden velen een andere wereld, want zoals het was vonden velen toch niet zo goed. De 24-uurs economie was gejaagd en zorgde voor stress, de lucht moest schoner worden, er werden minder files gewenst. Nu we begrensd worden, thuis werken, de lucht schoner wordt, er minder files zijn, is er veel weerstand. Er zijn veel mensen die commentaar op de regering hebben; ze zouden dingen voor ons achterhouden, fouten maken, onze vrijheid afpakken. Maar... Wanneer doet de regering het goed zodat er 17 miljoen mensen tevreden zijn? En wanneer wordt er gewerkt zonder dat er fouten gemaakt worden? En wie geeft gemaakte fouten graag toe...?
 
Er zijn mensen die totaal anders denken over het ontstaan van het virus dan het ontstaan in Wuhan, wat ons verteld is... En omdat we in een vrij land leven, hebben we vrijheid van meningsuiting! Hierdoor ontstaan er heel veel verschillende complottheorieën die royaal op social media gedeeld worden.Er wordt paniek gezaaid, er wordt angst gezaaid en er wordt haat gezaaid...Helaas. En dat mag! Want we leven in een vrij land! Opeens zijn er heel veel mensen die deskundig zijn, plotseling zijn er heel veel virologen, landbestuurders, en allemaal weten ze beter hoe met deze situatie om te gaan dan onze regering het op dit moment doet. 
 
Er wordt opgeroepen door middel van advertenties op social media om 5 mei, de vlag half stok te hangen. Omdat we niet vrij zouden zijn... Maar we kunnen door de Macdrive, we kunnen er voor kiezen om bij Ikea, tuincentrum, bouwmarkt, etc in een lange rij te gaan staan wachten, zonder dat we bang hoeven te zijn dat we platgebombardeerd worden. Of het een verstandige keuze is om in de lange rij te gaan staan...? Bij ons gaat de vlag morgen volop uit... Om te herdenken dat we vrij zijn. Uit respect voor onze voorouders, die gevochten hebben voor onze vrijheid. 
 
Als we nu gewoon eens beginnen bij onszelf... Zelf verantwoordelijkheid nemen. Geen schuldige aanwijzen in dit geheel. Geen verhalen uiten die niet op feiten gebaseerd zijn. We zitten allemaal  in dezelfde moeilijke situatie en voor een ieder is de situatie op een ander vlak moeilijk. Kinderen maken zich zorgen om hun zieke of bejaarde ouders, ondernemers maken zich zorgen om hun bedrijf, werknemers maken zich zorgen om hun baan...  Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende zorgen.
 
Een lege Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking, een uitzonderlijke situatie. Een uitzonderlijke situatie waar we al 8 weken inzitten en die vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Een uitzonderlijke situatie die later in de geschiedenisboeken geschreven staat.

En als iets uitzonderlijk is, is het niet normaal. Als iets niet normaal is, missen we het normale... Het normale wat we wilden veranderen, toen het nog wel normaal was.

 

(foto van Historische kring Dalfsen, gekregen van mijn schoonvader. Op de foto het schip van zijn Opa en vader, die tijdens de bevrijding werd gebruikt om de canadese bevrijders over de Vecht te varen)